Nejlepší sluchátka na lícní kosti (tzv. Bone Conduction sluchátka)

Nejlepší sluchátka na lícní kosti (bone conduction sluchátka) Napadlo vás, jak by bylo skvělé mít sluchátka, která budou nenápadná a nabídnou kvalitní reprodukci, ale zároveň nebudou tlačit v uších nebo na uších a budete se s nimi moci bezpečně pohybovat po městě či jinde nebo s nimi pracovat či vyvíjet jinou činnost, aniž byste měli zcela „zablokovaný sluch“? Něco takového však už dávno není sci-fi. I když se dá říct, že bone conduction headphones neboli sluchátka na lícní kosti pořád vyznívají dost futuristicky.

Tento typ sluchátek je relativní novinkou posledních let. Rozhodně jde o zajímavé řešení, které může nabídnout četné výhody. Ale jaké? Jak to celé funguje? Má to nějaké i nevýhody? A jak vybrat ty nejlepší sluchátka na lícní kosti? To vše jsou otázky, na které v našem dnešním článku najdete odpovědi.

Nejlepší sluchátka na lícní kosti na trhu

NázevHodnoceníCenaRecenze
1.Shokz Open Run
93 % ⭐do 3500 Kč- Nejlepší volba pro většinu lidí
- Citlivost: 105 dB/mW
- Kmitočet: 20 Hz - 20000 Hz
- Hmotnost: 26 g
- Vodotěsnost: ANO
- Mikrofon: ANO
- Doba přehrávání: cca 8 hodin
Číst recenze
2.H2O TRI multisport
91 % ⭐do 3500 Kč- 100% vodotěsná sluchátka (IPX8)
- Pro poslech hudby při plavání, běhání, jiných sportech
- MP3 nebo Bluetooth
- 9 hodin baterie
Velmi dobrý zvuk
Číst recenze
3.Shokz OpenRun Pro
91 % ⭐do 4500 KčBezdrátová sluchátka - s mikrofonem, na lícní kosti, otevřená konstrukce, Bluetooth 5.1, přepínání skladeb, přijímání hovorů, s ovládáním hlasitosti, frekvenční rozsah 20-20000 Hz, citlivost 105 dB/mW, impedance 8,5 Ohm, výdrž baterie až 10 h Číst recenze
4.Shokz OpenMove
88 % ⭐do 2000 Kč- Nejlepší poměr cena / výkon
- Bezdrátová sluchátka - s mikrofonem, na lícní kosti, otevřená konstrukce, Bluetooth 5.1, přepínání skladeb, přijímání hovorů, s ovládáním hlasitosti, certifikace IPX5, frekvenční rozsah 20-20000 Hz, citlivost 96 dB/mW, impedance 8,5 Ohm
Číst recenze
5.Niceboy HIVE Bones 3
86 % ⭐do 2000 KčBezdrátová sluchátka - s mikrofonem, na lícní kosti, otevřená konstrukce, Bluetooth, podpora AAC a SBC, herní režim, hlasový asistent, přepínání skladeb, přijímání hovorů, s ovládáním hlasitosti, certifikace IPX6, frekvenční rozsah 20-20000 Hz, citlivost 86 dB/mW, impedance 8 Ohm, výdrž baterie až 10 h Číst recenze

Jak fungují sluchátka na lícní kosti (bone conduction)?

Experimenty se sluchátky na lícní kosti se začaly objevovat již během minulé dekády. Dnes, po pár letech, je výběr modelů už relativně slušný a nejde o vyslovenou kuriozitu. Přestože tato sluchátka rozhodně zatím nejsou tak rozšířená jako klasická, která se dávají do uší nebo na uši.

Poslouchání hudby přes kost může znít jako nesmysl, ale ve skutečnosti to funguje. A poměrně velmi dobře. Sluchátka se nenasazují někam na bradu, nýbrž pecky s budiči („reproduktory“) leží těsně vedle vstupu do ucha. Při zběžném pohledu nemusí laik vzhledový rozdíl oproti běžným sluchátkům ani zvlášť zaznamenat – a sluchátka na lícní kosti rozhodně nepůsobí nijak okázale, nápadně či exoticky.

Sluchátka na lícní kosti využívají technologii vedení zvuku přes kost. Nemají měniče/reproduktory v tom smyslu, jak je známe z klasických sluchátek. Mají elektromechanické budiče, které zvuk do kosti předávají prostřednictvím vibrací, resp. mikrovibrací. Tímto způsobem technologie de facto obchází klasický způsob příjmu zvuku přes ušní bubínek a vjem vzniká až ve vnitřním uchu. Zde už si mozek vibrace převede na zvuk stejně, jako by slyšel zvukové vlny přes bubínek.

Jak to zní?

Zní sluchátka na lícní kosti stejně jako klasická sluchátka na uši nebo do uší? Zde přece jen přichází jisté úskalí. První experimentální sluchátka na lícní kosti zněly opravdu tragicky. Během let se technologie ve srovnání s vlastními počátky posunula mílovými kroky. Moderní modely již nabízejí překvapivě velmi solidní reprodukci. Pořád to však není zcela souměřitelné s kvalitními klasickými sluchátky.

Tento typ sluchátek typicky předává velmi slušně výšky a středy. Basy bývají méně výrazné a celý projev je spíše matnější, zastřenější. U kvalitních sluchátek to není přímo jako poslouchat hudbu s uchem na zdi od sousedů, ale jistá podobnost tu je. Není to reprodukce, nad kterou by zaplesalo srdce náročného audiofila. Není to reprodukce, která by nabídla brilantní čistotu, jasnost a projevila veškeré nuance a nejjemnější odstíny skladeb. Ale pro tyto účely a nároky tato sluchátka koneckonců ani nejsou určena…

Pro koho jsou sluchátka na lícní kosti aneb hlavní výhody poslechu přes kost

Sluchátka na lícní kosti nejsou vyvinuta pro maximální hudební a audio požitek. Naopak jsou to sluchátka spíše do terénu, do akce. Jsou to skvělá sportovní sluchátka. Pokud například běháte nebo jedete na kole ve městě, potřebujete slyšet, co se kolem vás děje. Úplné zastínění sluchu může mít zejména při pohybu po komunikacích fatální následky. Čehož jsme naneštěstí minimálně skrze média svědky dnes a denně.

Sluchátka na lícní kosti však neucpávají zvukovod. A to je právě jejich hlavní a nejdůležitější výhoda. Můžete velmi dobře vnímat okolní zvuky, dokonce se i účastnit běžného hovoru. Je to podobné, jako by hudba hrála odněkud z rádia.

Je zde však jeden velký rozdíl oproti tomu, kdybyste si třeba nosili magneťák na rameni jako liboví frajeři z 90. let. Hudbu z bone conduction headphones totiž slyšíte jen vy sami. Tím, že je vjem zvuku předáván prostřednictvím mikrovibrací na kosti, prakticky vůbec nedochází k jejímu šíření do okolí. Tím pádem vůbec neobtěžujete ostatní lidi a prakticky ani ve velmi tichém prostředí. Třeba v čekárně u lékaře, v knihovně či jinde.

Další výhodou je, že při poslechu hudby přes kost není tolik zatěžován zvukovod a bubínek a poslech je tedy bezpečnější nejen z hlediska orientace v prostoru a vnímání bezpečnostních rizik, ale i z hlediska zátěže pro sluch a jeho možného poškození. Poslech příliš hlasité hudby přes sluchátka může sluch časem nenávratně zhoršit a fatálně poškodit. U lícních sluchátek jsou tato rizika nižší.

Z výše uvedených výhod vyplývá, pro koho mohou být sluchátka na lícní kosti vhodná. Typickým příkladem jsou sportovci. Ti obvykle při sportu nepotřebují extrémní kvalitu reprodukce a hudbu vnímají spíše jako motivační kulisu pro lepší výkon.

Sluchátka na lícní kosti však mohou skvěle posloužit i v pracovním prostředí. Existují i jako headsety. Skrz sluchátka můžete např. uskutečňovat telefonní rozhovor a zároveň slyšíte, co se děje kolem vás. Můžete paralelně vést rozhovor s kolegou nebo vnímat instrukce apod. Dalších možností využití najdete jistě víc než dost.

Jsou sluchátka na lícní kosti bezpečná?

Nemohou sluchátka na lícní kosti skrývat nějaká jiná nečekaná rizika? Jsou skutečně tak neprůstřelně bezpečná, jak se o nich někdy tvrdí?

Pravdou je, že tato technologie a její účinky ještě nejsou zcela dokonale prozkoumány. U příliš hlasitého poslechu hudby ve sluchátcích je riziko zřejmé. Sluchátka na lícní kosti jsou z tohoto pohledu zdánlivě a snad i reálně bezpečnější, ale ne zcela bezriziková. I zde může příliš hlasitý poslech vést pravděpodobně vést k rizikům poškození sluchu. Proto i tato sluchátka používejte rozumně.

Sluchátka na lícní kosti mohou taky na různé uživatele působit poměrně rozdílně. Pro někoho budou úžasně komfortní, protože netlačí na uši a umožňují slyšet okolí. Někteří lidé však mohou vibrace na kosti snášet s menším nadšením. Nutno však říct, že lidí, kteří by tento typ sluchátek špatně snášeli nebo po jejich použití dokonce třeba trpěli bolestmi hlavy či závratěmi je opravdu zlomkové minimum. Naprostá většina lidí nemá s jejich použitím žádný problém, pokud jsou sluchátka správně nastavená a netlačí.

Náš tip: Nejlepší sluchátka s aktivním potlačením hluku (ANC sluchátka)

Na co se zaměřit při výběru bone conduction sluchátek?

Velmi důležitá je při výběru i lícních sluchátek jistě kvalita zvuku. I když výrobci a prodejci uvádějí důležité parametry, jako je impedance, frekvenční rozsah nebo citlivost, které mají jistě svou hodnotu zejména pro zkušenější zájemce, reálná kvalita reprodukce se z nich odvozuje těžko. Zde vám více pomohou testy a recenze sluchátek na lícní kosti přímo od uživatelů anebo profesionálních recenzentů.

Důležitá je jistě i hmotnost a odolnost. Hmotnost lícních sluchátek bývá velmi nízká. Nejčastěji mezi 25 až 30 g. Konstrukce bývá dnes typicky s týlním mostem. Sluchátka dobře drží na uších, takže jsou skvělá na sport a jejich hmotnost prakticky nepoznáte. Odolnost vůči vodě a prachu bývá běžně typicky vyšší než u klasických sluchátek. Důvodem je uzavřená konstrukce budičů. Krytí IP55, ale třeba i IP67 není žádnou výjimkou. Většinou se nemusíte bát potu ani deště.

Lícní sluchátka bývají typicky bezdrátová s přenosem přes Bluetooth rozhraní. Při pohybu vám tudíž nepřekáží kabel. Na druhou stranu musíte myslet na nabíjení baterie. Výdrž baterie dnešních kvalitních modelů se pohybuje kolem 6-8 hodin. Ty nejlepší nabídnou i 10 hodin hraní. Dalším významným faktorem při výběru může být přítomnost mikrofonu, který umožní lícní sluchátka používat jako headset či handsfree zařízení.

Cena sluchátek na lícní kosti

Počítejte s tím, že sluchátka na lícní kosti začínají na výrazně vyšších částkách než běžná sluchátka. Někde mezi 1500 až 2000 Kč můžete pořídit nejlevnější modely pro nenáročné použití. Velmi kvalitní, populární modely se cenově pohybují spíše mezi 3000 až 5000 Kč. Přesto se kvalitou zvuku nemohou klasickým sluchátkům ve stejné relaci rovnat.

Nejprodávanější sluchátka na lícní kosti? TOP značky

Mezi průkopníky a dosud nejvýznamnější výrobce patří značka Shokz se sportovní řadou OpenRun či pracovní sérií OpenComm. Poměrně zajímavá sluchátka nabízí i značka Creative a několik modelů sluchátek na lícní kosti už představila i značka Niceboy, která je oblíbeným výrobcem klasických sluchátek, reproduktorů a další audio techniky.

Zdroj úvodní fotografie: značka NiceBoy a sluchátka Niceboy HIVE Bones 3